Agorafobi

I forbindelse med panikangst og panikanfald udvikles ofte angst for bestemte steder og for kropslige fornemmelser, som den enkelte forbinder med en øget risiko for forekomsten af et angstanfald.

Det er agorafobi, som typisk viser sig ved, at den ramte undgår bestemte situationer, som opleves som stærkt ubehagelige og umulige at slippe væk fra – det er f.eks. at befinde sig midt i en stor menneskemængde, i køen i et supermarked eller i et tog.

Det karakteristiske fællestræk ved de fobiske situationer er manglen på en brugbar udgang eller flugtvej til et ”sikkert” sted.

For mange er et ”sikkert” sted som regel deres hjem og/eller det at være sammen med enkelte, trygge personer: Ægtefællen, familien eller en god ven.

Agorafobi kan i svære tilfælde være yderst invaliderende og resultere i total isolation på grund af angsten for at begive sig udenfor hjemmets trygge rammer.

Graden af angst, og den relaterede undgåelsesadfærd, kan variere fra mild og moderat til svær og alvorlig, ligesom angsten kan være mere eller mindre konstant over tid.

Nogle agorafobikere oplever kun angst eller panikanfald i meget begrænset omfang, fordi de har lært sig selv at undgå de angstfremkaldende situationer.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar