Introduktion af Jysk Psykologcenter

– skrevet af tidligere kursist

Kære ukendte,

Hvis du læser dette, så lider du formentlig på den ene eller den anden måde. Og det allerførste, du skal vide, er følgende:

  1. Du er ikke alene.
  2. Der er en vej ud af lidelsen – uanset om det er nyt for dig at have ondt i livet, eller om du har båret rundt på det længe.

Jeg tilhører selv den sidste kategori. Jeg har lidt under panikangst og tilbagevendende depressioner i mere end 15 år, og jeg har prøvet mange forskellige terapeutiske og medicinske tiltag med ingen, ringe eller (når det gik vildt for sig) moderat effekt. For et års tid siden kom jeg så i kontakt med Jysk Psykologcenter, og for mig markerede det en ny begyndelse. Jeg har selv bedt om at få lov til at skrive denne tekst til hjemmesiden, jeg er ikke betalt af eller ansat på centeret, jeg er bare menig kursist med noget vigtigt på hjertet. Så, når jeg skriver denne tekst til dig, gør jeg det af én eneste årsag: fordi du skal vide, at dette her sted er anderledes på den gode måde. Efter min mening skulle alle mennesker med ondt i livet have mulighed for at få et ophold her.

Her bliver du ikke betragtet som en ‘patient’ med problemer, der skal ‘fikses’, så du kan blive sendt repareret tilbage i samfundet, som om du var en maskine. Her bliver du betragtet som et levende menneske, der midlertidigt er faret vild i dine egne tanker og følelser. Og centeret besidder kompetencerne til at hjælpe dig med at hjælpe dig selv. I forhold til det mere etablerede behandlingssystem er centeret grundlæggende filosofi radikalt anderledes. Lad os tage angst som eksempel. I et typisk psykiatrisk eller psykologisk behandlingsforløb vil behandlerens fokus være på, hvordan du kan slippe af med din angst. På Jysk psykologcenter handler det mest af alt om, hvordan du kan lære at være i og med din angst.

På Jysk psykologcenter lærte jeg, hvordan jeg kan være til stede i mig selv og verden, også med al min uro og angst, smerte og tristhed. Jeg lærte, hvordan jeg kan være med det, uden at det ejer mig og er bestemmende for alt, hvad jeg tænker og gør. Ved hjælp af en blanding af samtaler med en terapeut, der virkelig fattede noget, og mindfulness-meditationer, lærte jeg at se, at det mest af alt var mine reaktioner på og tanker omkring min egen lidelse, der var med til at forstærke den og fastholde mig i den.

Jeg ønsker af hele mit hjerte, at de gode kræfter på centeret kan lære dig, hvordan du kan gøre det samme.